Nem volt zökkenőmentes a felkészülés az élvonalba vágyó Nyíregyháza csapatánál, hiszen szinte az egész keretnek ki kellett hagynia két hetet az előszezon kellős közepén. A gárda vezetőedzője, Siska János a nehézkes kezdés után most már úgy gondolja, hogy készen lesznek a bajnoki rajtra.

– Már szinte mindenki tudja, hogy az egyik játékosunk pozitív koronavírus-tesztet produkált, ami miatt az egész csapat karanténba vonult. Ez idő alatt kiderült, hogy még egy kosarasunk is fertőzött. Tizenkét-tizenhárom napig nem tudtunk edzeni, előtte öt hetet készültünk együtt, sőt, a légiósunk, Emmanuel Ubilla is részt vett már pár tréningen. Egész jó állapotban volt már a csapat fizikailag, pont rátértünk volna a gyorsító, illetve a teljes iramú mérkőzés formára való felkészítő edzésekre. Nem elhanyagolható, hogy ekkor jöttek volna a felkészülési találkozók, amiből 7-8 volt betervezve. Le kellett mondanunk egyből a Sitku Ernő Emléktornát, a következő héten meghívásunk volt Miskolcra, ott sem tudtunk részt venni és még ezen felül több edzőmeccset kellett elhalasztanunk. Nem jött jókor ez a dolog, de igyekszünk minél hamarabb visszatérni a normális kerékvágásba. Tény, hogy adtunk a játékosoknak a karantén idejére erőfejlesztő programot, de azért az teljesen más. Egy lakásban nem tud az ember futni, maximum sétálni. A múlt hetünk csak arról szólt, hogy az erőnlétünket visszaszerezzük. Ezért is jött jól, hogy a Tiszaújvárossal tudtunk egy edzőmeccset játszani. Azon a mérkőzésen is hiányzott négy meghatározó kosarasunk, mivel a fertőzött játékos hiába hozott már negatív tesztet, azután még négy hetet ki kell hagynia a szabály szerint. Eközben lett egy sérültünk is, de ehhez képest a tiszaújvárosi találkozó egész jól alakult, én rosszabbra számítottam, amikor hétközben láttam a fiúk állapotát. Annyival voltunk előrébb, hogy a felkészülés elején a figurákat már be tudtuk gyakorolni, az új játékosok beépítését is el tudtuk időben kezdeni. Napról-napra változnak a dolgok, de szerencsére ma már úgy tűnik, hogy szinte teljes kerettel tudunk edzeni. Az biztos, hogy a pénteki bajnoki nyitányon a két koronavírusos kosarasunk nem tud játszani, de úgy gondolom, hogy a csapat készen lesz a rajtra.

A Hübner Nyíregyháza BS csapata a feljutást tűzte ki célul az előttünk álló évadra, hiszen a gárda már a tavalyi szezonban is az élbolyban volt a pontvadászat lefújásakor.

– A múlt szezonban már az idény elejétől kezdve jó, egyenletes teljesítményt nyújtottunk a lefújás pillanatáig. Utána úgy beszéltük meg még Sitku Ernő kollégámmal, barátommal, illetve a vezetőséggel, hogy a magot egyben kell tartani, hiszen ez a keret érte el azt az eredményt, amit az előző idényben produkáltunk. Ez is volt a cél, de nyilván gondoltuk azt is, hogy a fiatal játékosaink közül lesz olyan, akit el fog vinni az A-csoport az új szabály miatt. Dancsecs András hazatért Szombathelyre, Sitku Márton pedig édesapja tragikus halála után döntött úgy, hogy kipróbálja magát egy másik csapatban és Sopronba igazolt. Eközben Mohácsi Mátéval meg tudtunk állapodni, hogy játékosként visszatérjen hozzánk, de Ernő halála után sajnos át kellett alakítanunk, hogy ne csak kosarasként tudjon a csapat mellett lenni. Ez egy új szituáció, amit meg kell oldani, nyilván így kell dolgoznunk innentől. Én úgy látom, hogy nincsen ezzel semmi probléma, nagyon jól tudja kezelni a csapat is, Máté is és én is. Persze szezon közben fog ez jobban kijönni, amikor már elkezdődnek a meccsek, de most úgy tűnik, hogy minden rendben van ezzel. Ezután gondoltuk azt, hogy most már megérett a csapat arra, amit Ernővel már elkezdtünk akkor, amikor a Nyíregyháza kiesett az élvonalból, hogy egy olyan együttest hozzunk össze, ami nagyrészben a helyi fiatalokra épül. Ezeket a kosarasokat ki kell nevelni, és amikor megérnek arra, akkor meg kell célozni az A-csoportot. Ez már benne volt a tavalyi szezonban is, látszott, hogy a befektetett munka kezd megtérülni. Most úgy látjuk, hogy ez még jobban beérett, ráadásul erősödött is a keret a nyáron. A légióskérdéssel volt egy kis probléma, mert Hobbs nem tudott volna időben megérkezni, de mi mindenképpen szerettük volna, hogy a külföldi játékosunk már augusztusban becsatlakozzon a munkába, illetve tudtuk, hogy a vírus vissza fog jönni és lesznek még beutazási korlátozások, ami nagy kockázatot jelentett volna. Most az a cél, hogy megszerezzük az első helyet, de a szezon biztos, hogy változatos lesz, a vírus még átírhatja a forgatókönyvet.

bb1