Fejben már készülnek a rájátszásra, de előbb a hátralévő három alapszakasz mérkőzésüket szeretnék megnyerni Nyíregyházán. A csapat fiatal bedobójával, Vaskó Györggyel beszélgettünk.

A Rátgéber Akadémia legyőzésével gyakorlatilag bebiztosították az alapszakasz győzelmüket, ráadásul már zsinórban tizennégy megnyert találkozóval állnak, a Hepp Kupa győzelemről nem is beszélve. Nem kis eredmények; hogyan értékelné eddig a szezont?

– Nagyon örültünk a kupagyőzelemnek, amikor bejutottunk a négyes döntőbe, onnantól már nem titkolt célunk volt, hogy meg is akarjuk nyerni, hiszen ez még nem sikerült nekünk az elmúlt években. Örülünk, hogy a bajnokságban is így szerepelünk és így összeállt a csapat, mindenki tudja a helyét, hogy kinek mi a feladata védekezésben a támadásban is. A kapcsolat a pályán és a pályán kívül is kiemelkedő, ezt tekinteném az erősségünknek. Együtt vagyunk.

És egyénileg?

– Az előző szezonokhoz képest most sokkal többet vagyok a pályán, aminek nagyon örülök, de ez persze a fiatalszabálynak is köszönhető. Mint sok fiatalnál, nekem is kicsit hullámzóbb a teljesítményem, egy-két jó meccs után van olyan, ami nem úgy sikerül. Azokat a dolgokat, amiket megbeszélünk és amiket az edzők kérnek, azt mindig próbálom végrehajtani és a lehetőségekhez mérten mindig a legjobbamat szeretném nyújtani és így segíteni a csapatot.

Kiss Benedek érkezésével gyakorlatilag egy posztrivális jött az ön számára a csapathoz, mennyire változott meg a játéka, a szerepe az együttesben?

– Januárban, amikor érkezett a Benedek akkor ki is hangsúlyozta a vezetőség, hogy nem riválisnak hozzák úgymond, hanem azért, hogy egy hasznos játékossal bővüljünk és javuljanak a rotációs lehetőségeink, vagy hogy egy esetleges sérülés esetén legyen plusz merítési lehetőségünk. Úgy gondolom, hogy Siska János és a stáb jól menedzseli a játékperceket, jól el vannak osztva. Ha van egy eldőlt meccs, akkor nem játszatják feleslegesen azokat a kosarasokat, akik a szezon során több percet átlagolnak és olyankor mi, fiatalok is több lehetőséghez jutunk. Szerintem ez nagyon jól megvan szervezve.

Egy fiatalnak mindig fontos kérdés, hogy kitől, mit tanulhat a legtöbbet egy csapatban. Nyíregyházán gyakorlatilag mindenki a segítségére lehet, ha szükség van rá, de ha meg kéne nevezni valakit, akkor kitől tud ellesni a legtöbbet?

– Szerintem Bus Iván csapatkapitányként erre külön odafigyel, próbálja űzni, hajtani a fiatalabbakat, de mondhatnám akár Mohácsi Mátét is, aki játékosként és ügyvezetőként is buzdít minket. Ubillát is idesorolnám, aki az edzéseken és a meccseken is olyan szituációkat tud megvalósítani, amit nem nagyon láttunk eddig és abból is lehet tanulni. Akár egy kettő-kettőnél ahogyan kiosztja a labdát, vagy megtalálja az üres embert, de mondhatnám a mentalitását is, hogy például tréningen egy 5-5 elleni játék alkalmával is ugyanolyan keményen küzd, mintha mérkőzésen lenne.

Fejben készülnek már a rájátszásra?

– Természetesen még az alapszakasz hajrájára koncentrálunk, ahol még három meccsünk van vissza és meg is szeretnénk nyerni mind a hármat. Persze már készülünk fejben és nézegetjük, hogy kik lehetnek a lehetséges ellenfelek.

Kinek örülne a legjobban?

– Bevallom őszintén, hogy mindegyik csapatot elfogadnám, de ahogy nézegettük – bár lehet még változás -, valószínűleg a Rátgéber Akadámiával fogunk játszani. Ők egy nagyon jó együttes, idegenben is megszorongattak minket. A rájátszás egy más kávéház, ott már nincs sima meccs, minden tétre megy, nem lehet hibázni.

www.bb1.hu