Nem sokan gondolták, hogy csapatunk 0–6-os kezdés után zsinórban négy mérkőzést nyer. Egy újoncnak szerénynek kell maradnia ilyen helyzetben is, de ha már ilyen jó formában van az együttesünk, miért ne nyújthatná ötmeccsesre azt a sorozatot?

Ehhez nem kisebb feladatot kell teljesítenie, mint az MVM-OSE Lions legyőzése.

Mint a legtöbb gárdának, így az oroszlányinak is felemás az eddigi szereplése. Sebastjan Krasovec csapata kikapott már a Soprontól (86–80), a Körmendtől (72–78), a Kecskeméttől (74–72) és a Szombathelytől (81–73), megverte viszont a Kaposvárt (63–68), a Zalaegerszeget (86–84), a Szegedet (64–73), a Paksot (86–65) és legutóbb a Debrecent (79–74). Ők is felszálló ágban vannak, hiszen utóbbi négy találkozójukból csak a Falco ellenit veszítették el. Az így kialakult 5–4-es mérlegük a tabella negyedik helyére teszi őket.

A mieinkhez hasonlóan soron következő ellenfelünknek is nagyon erős a légiós kontingense. VAL-mutató alapján a leghasznosabb az amerikai center, Elijah Burns (12.3 pont, 7.3 lepattanó, 20.1 VAL), legponterősebb a szlovák irányítójuk, Mario Ihring (13.9 pont, 4.2 lepattanó, 4.8 gólpassz), de a szerb Milos Miliszavjevics (13.1 pont), az amerikai Brandon Parrish (12.7), az említett Burns és a bolgár Yordan Minchev (12 pont, 8 lepattanó) is szorosan követi őt.

Nem szabad szó nélkül elmenni a magyarok mellett sem, hiszen sok időt játszanak és hozzáteszik a magukét, rendre van egy kiemelkedő teljesítmény valamelyiküktől. Legjobb számai a sokszoros válogatott irányítónak, Ruják Andrásnak vannak (5.8 pont, 3.4 gólpassz), de veszélyes a válogatott tapasztalattal ugyancsak rendelkező center, Molnár Márton is, aki néhány meccsnyi kihagyás után talán épp ellenünk tér vissza. A fiatal perceket többnyire Carev Aleksej, Mucza Tamás és Tóth Bence viszi el.

A két csapat közös múltját illetően ki ne emlékezne rá, milyen rangadókat vívtak egymással még a B csoportban. Ezekből a találkozókból többnyire az éveken át bajnokesélyesnek számító OSE jött ki győztesen, szép emlék viszont a 2017-es Hepp-kupa-bronzmeccs, amelyen nagy meglepetésre 94–65-re győztünk. A jelenhez közelebb áll a szeptemberi Bányász-kupa felkészülési torna, amin 89–78-ra kikaptunk a házigazda oroszlányiaktól, de ebből a meccsből sem kell messzemenő következtetéseket levonni, hiszen egyik csapat kerete sem volt teljes.

Az egymás elleni rangadókon kívül közös pont a két csapat életében dr. Mohácsi Máté, Anda Dávid és Garamvölgyi Ákos. Ügyvezetőnk és centerünk több évig volt az OSE játékosa – utóbbi épp az Oroszlánoktól érkezett nyáron –, mindketten jelentős szerepet játszottak a csapat 2019-es feljutásában. Garamvölgyi a 2014–2015-ös idényben volt a Nyíregyháza játékosa, az akkor húszéves center 13 alapszakasz-mérkőzésen átlagban 9.8 percet játszott.

Tippmix férfi NB I/A csoport
19.00: Hübner Nyíregyháza BS–MVM-OSE Lions
Helyszín: Continental Aréna
Közvetítés: MindigTV

Fotó: Dallos István