Fél óra csúszással kezdődött az idei első hazai bajnoki mérkőzésünk. A vendég Alba Fehérvár közlekedési baleset vétlen résztvevője volt Budapesten, így nem tudott időben megérkezni a Continental Arénába, de a csapatok megállapodtak a későbbi kezdésben. Nem ez volt az első alkalom, hogy Nyíregyháza–Alba kosármeccs csúszással kezdődött, 2008. március 15-én ugyanis az akkor még Fehérváron játszó Keller Ákos zsákolása után leszakadt a gyűrű az uránpótlás meccsen. A nyíregyházi felnőtt csapat aztán megnyerte a mérkőzését…

És ha már mérkőzés előtti váratlan fordulatok: az egész héten betegség miatt gyengélkedő Manny Suárez játékra jelentkezett, így a csarnokba kilátogató szurkolók örömmel nyugtázhatták, hogy a center bemelegített a társakkal.

Az még nem neki volt köszönhető ugyan, de a kezdetektől remekül védtük a palánkunk alatti területeket, így az Alba nehezen talált be. A vendégek már a mi térfelünkön agresszívan letámadtak, ám ez csak egy-két alkalommal okozott gondot, többnyire még jól is jöttünk ki abból, hogy túlzásba vitték a szerelési kísérletet.

Remek dobóformát fogtunk ki, C. J. Bryce hármasa után már 12–5-re vezettünk, amikor Matthias Zollner időt kért. Csapata villámgyorsan egalizált ezután, amire Nigel Johnson egy egyszemélyes 5–0-s futással válaszolt. Seth LeDay ezúttal is nagyon hasznosan kosárlabdázott, miként Rytis Pipiras is, aki többször is labdát szerzett, hét és fél perc elteltével az ő büntetőivel tíz pont volt az előnyünk (24–14). Beállt aztán Manny is, aki nem felejtette el jó szokását, gyorsan bevágott egy triplát.

A második negyedben több kosarat is faulttal együtt szereztünk. A bravúrt megcsinálta Nigel, C. J., és Seth is – utóbbi egy löbbölt passzt tett a helyére, a pontjaival már 16 volt az előnyünk. Pethő Ákos remekül meccselt, minden alkalommal időt kért, amikor az Alba lendületbe jött volna. Sokszor azonban a vezetőedzőnknek sem kellett közbeszólnia, mert jól védekeztünk, rendezett védelmünk ritkán kapott kosarat. Vojvoda Dávid elképesztő dobásokkal próbálta tartani a csapatát, de a mieinktől mindig jött válasz. Manny és C. J. is értékesített egy-egy hármast, csapatunk így már húsz ponttal vezetett. Szemmel láthatóan élveztük a játékot!

Az első félidő vége előtt elrontottunk néhány támadást, ezt kihasználva az Alba faragott hátrányából, de csak dicsérni lehetett a Cápákat, akik közül a nagyszünetre Rytis, Nigel, Seth és C. J. is kétszámjegyű pontnál tartott már.

Higgadtan kezdtük a második húsz percet is. Seth és Rytis szép kosaraival visszavertük a fehérváriak zárkózási kísérleteit, hogy aztán mi indítsunk újabb rohamot, minek végén a harmadik Manny-hármassal 71–43-ra vezettünk. Hosszabb kosárcsend után Bazsó Brúnó tanítani valóan szolgálta ki Seth-et, aki nagyot zsákolt. A vendégektől csak villanásokra futotta, amikor 21 pontra zárkóztak, C. J. egy hármassal lehűtötte a kedélyeket.

Huszonöt pontos előnyről indítottuk a negyedik játékrészt. Az Alba minden mindegy alapon játszott már, igyekezett minél hamarabb befejezni a támadásait, így gyors ütemben szerezte a pontokat. Aggodalomra nem volt ok, Nigel ugyanis alig több mint öt perc alatt 15 pontot szerzett. Az utolsó percek már az ünneplésről szóltak. Seth előbb megszerezte a századik pontot, majd Nigel passzából bődületeset zsákolt – ez a jelenet megkoronázta az egész mérkőzést.

Csapatunk három vereség után hatalmas győzelemmel javított!

Tippmix NB I/A, 17. forduló
Hübner Nyíregyháza BS–Alba Fehérvár 105–79 (29–18, 26–22, 24–14, 26–25)

Continental Aréna, 1200 néző, v.: Mészáros, Nagy, Pozsonyi.
Nyíregyháza: Johnson 26/12, Kiss, Bryce 27/9, Pipiras 18/6, LeDay 24. Csere: Suárez 9/9, Mokánszki, Bazsó 1. Vezetőedző: Pethő Ákos.
Alba: Takács 3/3, Vojvoda 15/9, Smith 1, Laksa 2, Davis 6. Csere: Szabó 5/3, Stark 15/3, Balsay 8/3, Pongó 14/3, Omenaka 10. Vezetőedző: Matthias Zollner.
A mérkőzés alakulása. 3. perc: 5–3, 5. p.: 12–5, 6. p.: 12–12, 8. p.: 24–14, 12. p.: 33–20, 13. p.: 33–26, 15. p.: 42–26, 18. p.: 53–33, 19. p.: 53–38, 22. p.: 61–42, 25 p.: 71–43, 28. p.: 75–48, 29. p.: 75–54, 32. p.: 82–61, 35. p.: 96–68, 38. p.: 98–76.
Mesterszemmel
Pethő Ákos:
– Nagyon jól kezdtünk, és ezt végig tudtuk vinni a mérkőzésen, megtaláltuk a helyzeteket, emiatt alakult jól a dobószázalékunk. Akadt olyan időszak, amikor túlpörögtünk, és siettettük a támadásokat, miközben az Alba nagy nyomást is helyezett ránk. Ezt is jól tudtuk kezelni, és összességében megérdemelt győzelmet arattunk, aminek a különbsége talán kicsit meglepő.
Matthias Zollner: – Megérdemelte a hazai csapat a győzelmet, nem vitás. Ugyanakkor van néhány dolog, ami továbbra is zavar, hiába beszélek ezekről hétről hétre. Ilyen mentalitást és hozzáállást régen nem láttam csapattól, mint amit most nyújtottunk. Azt már én is megtanultam, hogy az Albában játszani megtiszteltetés, itt mindenkinek kötelessége száztíz százalékon pörögni. Ehelyett Pongó Marcellen kívül csak lézengtek a játékosok a pályán, amit továbbra sem tudok elfogadni.