Szurkolóink pénteken láthatják először a nyáron újjáformálódott csapatunkat, ráadásul a mieink igen rangos tornán méretik meg magukat. Az együttesünket érintő változásokról folyamatosan beszámoltunk az elmúlt hetekben – és újabb beharangozóval jelenkezünk később – most ismerkedjünk meg azokkal a gárdákkal, akik a Sitku Ernő Emléktornára érkeznek. Idén csupa olyan csapat vesz részt a viadalon, amely egyesületben, vagy amelynek városában kosárlabdázott a két éve elhunyt kosárlabdaikon, klubunk legendája, Sitku Ernő.

BUDAPESTI HONVÉD SE

A 149-szeres válogatott egykori kosárlabdázó pénteki ellenfelünknek, a Budapesti Honvédnak is fontos személye volt, hiszen 1994 és 2000 között a BHSE-ben játszott, 1995-ben és 1997-ben bajnok lett a fővárosiakkal, utóbbi évben ő volt az év férfi kosárlabdázója hazánkban.

A 33-szoros bajnok budapesti egyesületnél Báder Márton szakmai igazgatóval az élen azon dolgoznak, hogy újra a régi fényében tündököljön a klub. Májusban 21 év után jutottak vissza az élvonalba. A B csoportos bajnokságot nyert gárda nagy része egyben maradt, így Völgyi Marcellre, Simon Kristófra és Takács Dánielre, valamint a fiatal Tanoh András, Tarján Izsák, Hajdu Péter, Kopácsi Ákos négyesre is számíthat Baksa Szabolcs vezetőedző. Új igazolásként érkezett Peringer Balázs és Demeter Attila. Egyelőre a csapatnál maradt szerb hátvéd, Sztefan Mijovics az egyetlen légiósuk.

Idáig két felkészülési mérkőzést játszottak: a Szolnoki Olajbányásztól kikaptak, a szlovákiai BC Komarnót megverték.

A pénteki eredményektől függően alakul ki a szombati mérkőzések párosítása. A zárónapon a DEAC-cal vagy a Szolnokkal játszunk.

DEBRECENI EAC

Sitku Ernő a Vadkakasok játékosa volt a 2003–2004-es idényben, az utóbbi években viszont már a DEAC képviseli a legmagasabb szintű kosárlabdázást Debrecenben. Az „egyetemisták” csalódásként élhették meg a mögöttünk hagyott szezont, hiszen nem jutottak rájátszásba – alighanem kiköszörülnék a csorbát…

A nyáron érkezett David Dedek vezetőedző csapatának tagja a legutóbbi keretből Tóth Ádám, a nyíregyházi Polyák László, valamint Djordje Drenovac, illetve a fiatal Kovács Ákos és Neuwirth Bence. Szerződtették a Nyíregyházáról is ismert Garamvölgyi Ákost, a súlyos sérülésből felépült Mócsán Bálintot, valamint több, fiatalként bevethető kosarast. Drenovac mellett két amerikai és egy szerb játékos alkotja a légiós kontingenst.

A cívisvárosiak idáig megverték a Kecskemétet és a MAFC-ot, szerda este pedig még a Szegeddel játszanak felkészülési meccset.

Érdekesség, hogy a DEAC-cal a bajnokság második fordulójában találkozunk, majd négy nappal később a Szolnoki Olajbányásszal játsszuk az első hazai meccsünket.

SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ

A Tisza-partiak is sűrű programból érkeznek, hiszen játszottak már a Honvéddal, az Oroszlánnyal, a szlovén Skofja Lokával, valamint kedden a Nagyváraddal – mindegyik összecsapást megnyerték.

Az Olaj előző idénye felemásra sikerült, hiszen kisebb meglepetésre megnyerte a Magyar Kupát, majd váratlan volt, hogy ezek után a bajnokságban nem tudott négybe kerülni. Nyáron aztán náluk is voltak változások bőven, ám Pongó Máté, Rudner Gábor, Pallai Tamás és Bojan Szubotics továbbra is Gasper Potocnik keze alatt dolgozik. Érkezett Révész Ádám és a már felnőttválogatottban is számításba vett Lukács Norbert, valamint négy amerikai kosaras, akik közül Jabril Durham öt évvel ezelőtt a PVSK játékosaként szerepelt már a magyar bajnokságban.

SITKU ERNŐ EMLÉKTORNA
Szeptember 9.
16.00: DEAC–Szolnoki Olajbányász
17.45: megnyitó
18.30: Hübner Nyíregyháza BS–Budapesti Honvéd
Szeptember 10.
16.00: mérkőzés a 3. helyért
18.30: döntő
20.15: ünnepélyes eredményhirdetés

A budapestiek tavaly még másodosztályú csapatként vettek részt a tornán Fotó: Sipeki Péter/Kelet-Magyarország