Újra a nagyok között! Noha csapatunk az elmúlt években rendre a másodosztály élmezőnyének tagja volt, fontos rájátszásmeccseket vívott, a májusban játszott döntő találkozók pedig kifejezetten izgalmasan alakultak, a múlt héten rendezett Sitku Ernő Emléktorna mégis valami más volt.

Mint ismert, klubunk első alkalommal rendezte meg a tavaly májusban elhunyt kosárlabdaikon, sikeres sportvezető és barátunk, Sitku Ernő nevével fémjelzett viadalt. A mieink mellett Ernő pályafutásának egyik legmeghatározóbb egyesülete, a Budapesti Honvéd, valamint az első osztály élmezőnyének két tagja, az Alba Fehérvár és a DEAC vett részt a tornán.

Együttesünk a B csoportos bajnoki címre esélyes Honvéddal kezdett. A mérkőzés nem indult jól, nagyjából tizenöt percig görcsösen játszottunk, majd a harmadik negyedben hengereltünk és kifejezetten látványosan kosárlabdázva döntöttük el a meccset (88–71).

– A Honvéd érdekes szerkezetben kezdett, nem volt klasszikus magasembere, ezért változtattunk picit a védekezésünkön – értékelte a tornát vezetőedzőnk, Pethő Ákos.Ezt nem tudtuk jól megoldani az elején, így előnyt szereztek. A második negyed vége felé kezdtünk el úgy kosarazni, ahogy szeretnénk, és ahogy tudunk. A harmadik játékrész védekezésben és támadásban is extra volt. Két nap alatt két meccset játszottunk, ezért a végén figyeltünk arra is, hogy senkit ne játszassak túl. Nem forgott veszélyben a győzelmünk.

Az Alba Fehérvár ellen több, kifejezetten jó periódusa volt a Blue Sharksnak, a harmadik negyedben kilenc ponttal is vezetettünk, a játékrész végét azonban elrontottuk, majd a vendégek a záróetap felére a maguk javára döntötték el a meccset (78–71).

A Honvéddal ellentétben az Alba játszott magasemberrel, ilyen szempontból könnyebb volt készülni, bár hozzá kell tenni, hogy olyan magasembereik vannak mint Steele és Szabó, akik kintről veszélyesek – beszélt a tréner a döntőről. – Az ő szerkezetük ellen jól megoldottuk a védekezést, itt Rytis személyében van egy olyan, négyes posztos játékosunk, aki mezőnyemberrel egyenértékű, védekezésben jolly joker lehet.

A harmadik negyed elején védekezésben nyomást helyeztünk az Alba játékosaira, akiknek nehéz dobásokat kellett vállalniuk, emellett a lepattanózásunk is stabilizálódott, nem engedtünk második esélyt az ellenfélnek – beszélt vezetőedzőnk arról, miben javultunk a nagyszünetet követően. – Volt bravúrlabdaszerzés C. J. részéről, Nigel nagyon jól pörgette a csapatot, be is találtunk, benti kosarunk is volt. Akkor stabilan és jól működtünk, támadásban és védekezésben is jó ritmusban játszottunk, emberfogás ellen minden helyzetben megtaláltuk a megoldást. A Fehérvár később visszaállt zónába, ami ellen ritmust veszítettünk, eladtunk néhány labdát, és hozzá kell tenni, hogy jó játékosaik vannak, egál körüli eredménynél a válogatott Vojvoda és Szabó is betalált. Ekkor kerültek olyan előnybe, amit már nem tudtunk ledolgozni.

A vezetőedző elégedett a tornán nyújtott teljesítménnyel, ugyanakkor azt is tudja, min kell még dolgozni.

Az oroszlányi tornához képest előreléptünk, védekezésben sokkal jobb periódusaink voltak és lepattanózásban is fejlődtünk. Támadásban is egyre jobban összecsiszolódunk. Elfordul még, hogy olyan védekezést kapunk, amivel nem találkoztunk csapatként. Örülök, hogy többfajta zónát is láthattunk már a felkészülés alatt, ezt be tudjuk építeni az edzésekbe – tette hozzá Pethő Ákos.

A szeptember 22-i, debreceni bajnoki rajtig már csak egy felkészülési mérkőzésünk lesz, méghozzá szerdán a Honvéd vendégeként.