Nyíregyházán sokan izgatottan várták, hogy öt év után újra első osztályú kosárlabdát lássanak, a rajt viszont nem olyan lett, mint amiben a szurkolók bíztak, a Hübner Nyíregyháza BS az első öt mérkőzése mindegyikét elveszítette. A klub ügyvezetőjét, dr. Mohácsi Mátét kérdeztük az eddigi szereplésről, az esetleges változtatásokról és a bennmaradási esélyekről.

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy elégedett vagyok – kezdte dr. Mohácsi Máté. – A sorsolást látva azzal számoltam, hogy a Kecskemét és a Pécs elleni meccsek közül legalább egyet, de lehetőség szerint kettőt megnyerünk. Ezen a két találkozón 14 és 13 pontos előnyről kaptunk ki úgy, hogy szinte az egész mérkőzésen vezettünk. Ezek mellett helytálltunk Debrecenben, Székesfehérváron, illetve itthon több mint harminc percig egálmeccset játszottunk a Szolnokkal. A játék képe tehát biztató, de az eredmények mellett nem mehetünk el szó nélkül.

A játékoskeret nem a terveknek megfelelően alakult, hiszen a nyáron kinézett – és leigazolt –, ötös posztos légiós helyett új játékost kellett nézni, majd Tóth Gergely távozásával sem lehetett előre tervezni. A csapatnak így igen szűk lett a magas rotációja.

A csapatban bőven van még potenciál, de az is látszik, hogy nehéz reagálni egy olyan helyzetre, amit Tóth Gergely távozása okozott – ismerte el az ügyvezetőnk. – Ő olyan játékos, akire a magyar magot alapoztuk, vele kötöttünk elsők között szerződést és rá építettük a magas posztot. Továbbá vannak olyan játékosaink, akik korábban vezérek voltak, de a testük vagy a fejük még a B csoport ritmusában ragadt. Bízom benne, hogy minél gyorsabban átállnak, hiszek bennük, velük képzelem el a jövőt, de javulniuk kell. Egyébként felesleges túlságosan belemenni elemzésbe, mert nem lehet meccset nyerni olyan center nélkül, aki hozzá tud tenni a mérkőzéshez.

Dr. Mohácsi Máté elmondta, a centerprobléma orvoslására együttesünk szerződést kötött Manuel Suárezzel. A 27 éves, 208 centis kosárlabdázó több alkalommal pályára lépett már a chilei válogatottban, legutóbb Spanyolországban játszott – új játékosunkat később bővebben bemutatjuk.

Sokan kérdeztek, hogy miért nem igazoltunk már a legelején öt légióst és miért nem érkeztek korábban a külföldi játékosok – folytatta a sportvezető. – Ennek egyszerű oka van: addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Hozzáteszem, a csapat így is kiváló körülmények között dolgozhat, a feltételek adottak a gond nélküli, minőségi munkavégzéshez. A légiósokra visszatérve elmondhatom, hogy erőn felül, ár-érték arányban maximálisan jól teljesítenek. Úgy terveztem, hogy november 10-e után, a válogatott szünetben húztunk volna egy vonalat, akkor megnéztük volna, hol lyukas a csapat, milyen poszton szorul erősítésre, és mennyi pénzünk van játékost igazolni. Az élet azt szülte, hogy már most szerződtetnünk kellett ötödik légóst, sikerült is megteremteni az anyagi feltételeket, így érkezik Manny Suárez. Bízom benne, hogy vele kiegészülve nagyon jó csapatot tudunk alkotni.

Ugyan még csak öt mérkőzés telt el a bajnokságból, már most az a legfontosabb kérdés, hogy a csapatnak mennyi esélye van a bennmaradásra.

– Az ellenfelektől is azt a visszajelzést kapom, hogy jók vagyunk, nüanszok hiányoznak ahhoz, hogy egy mindenki által kiesőjelölt együttesből akár középcsapattá válhassunk. Ez nehéz lesz, mert elment már öt mérkőzés. A Falco ellen nyomás nélkül játszhatunk szerdán, nem adjuk fel a meccset persze, de reálisan 0–6-tal fogunk állni. Utána hét mérkőzésből négyszer itthon játszunk, ha teljes kerettel tudunk kiállni erre a hétmérkőzéses periódusra, akkor alsó hangon négy győzelmet várok, ami kell is ahhoz, hogy a play-outot elkerüljük a szezon végén – szögezte le dr. Mohácsi Máté.

A Blue Sharks további programja az első körben
10.13.: Falco–Hübner Nyíregyháza BS
10.16.: Sopron–Hübner Nyíregyháza BS
10.24.: Hübner Nyíregyháza BS–Körmend
10.30.: Hübner Nyíregyháza BS–Kaposvár
11.06.: Zalaegerszeg–Hübner Nyíregyháza BS
11.10.: Hübner Nyíregyháza BS–Oroszlány
12.11.: Szeged–Hübner Nyíregyháza BS
12.08.: Hübner Nyíregyháza BS–Paks