Az erőnléti edzés nálunk nagy hangsúlyt kap

„A teljesítményt fejleszteni kell, és amíg nem emeljük a legmagasabb fokra egy élsportolónál, gyakorlatilag ahhoz tudnám hasonlítani, mintha a világ legdrágábban fizetett takarítónője próbálna egy gyerekjátékboltban vett porszívóval takarítani.”

Tarnóczy Zalán testnevelő tanár, okleveles személyi edző (IWI), TRX –edző, torna, atlétika sportedző, csapatunk erőnléti edzője, akivel a funkcionális edzés szükségességéről beszélgettünk.

Úgy tudom a főiskola elvégzése után több évig pedagógusként dolgoztál. Mikor döntöttél úgy, hogy funkcionális edző legyél?

Testnevelés, biológia szakos tanárként dolgoztam közel tíz évig, és a tanítás mellett kezdtem el foglalkozni sportolók erőnléti fejlesztésével.  Hamar megkedveltem ezt az úgynevezett műhelymunkát, amely sokkal személyesebb kontaktusra, sokkal egyénibb ráhatásra adott lehetőséget.

Manapság szinte divattá vált ez a fogalom, hogy a funkcionális tréning, de mit jelent konkrétan ez a kifejezés?

Gyakorlatilag nincs rá hivatalos megfogalmazás, sőt azt is mondhatnám, hogy ahány edző, annyi megközelítés. A lényege, hogy a 20. században térhódított testépítéssel szemben ez a módszer nem az izomtömeg növelését szolgálja, hanem a teljesítmény fejlesztését. A funkcionális tréningen olyan gyakorlatokat végzünk, melyek során a testünk, az izmaink a maguk természetes módján mozognak. Nem izoláltan eddzük az egyes izomcsoportokat, hanem egy egységes egészként tekintünk a testre.

Ha jól tudom, a  funkcionális edzés sportág specifikus. Mást jelent az úszóknál, az atlétáknál, a súlyemelőknél stb. Milyen a kosárlabdázóknál a funkcionális tréning?

Nagyon jó kérdés. Szimbolikusan egy fához tudnám hasonlítani, ahol a törzsnél még együtt futnak a rostok, majd fentebb az ágacskák szerteágaznak.  A kezdeti szakaszban majdnem mindegy, hogy milyen sportolónak tartod a funkcionális tréninget, és ahogy haladunk a programban, úgy válik egyre differenciáltabbá, és akkor derül ki, hogy milyen feladat típusokat kell alkalmazni a teljesítmény növelése érdekében egy atlétának, egy súlyemelőnek, vagy éppen egy kosárlabdázónak. A gyakorlatok többsége a súlyemelés és annak kiegészítő gyakorlatai, valamint a saját testsúlyos edzésformák.

Külföldön számos országban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kondicionális fejlesztésre. Mi a véleményed erről?

Ezt egy hétköznapi hasonlattal tudnám megvilágítani. Nem mindegy, hogy egy 50 wattos vagy egy 2000 wattos porszívóval próbálunk takarítani. A teljesítményt fejleszteni kell, és amíg nem emeljük a legmagasabb fokra egy élsportolónál, gyakorlatilag ahhoz tudnám hasonlítani, mintha a világ legdrágábban fizetett takarítónője próbálna egy gyerekjátékboltban vett pórszívóval takarítani. Igen. Külföldön egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az erőnlét fejlesztésére, erre külön központokat alakítanak ki. Véleményem szerint ez lenne a követendő példa mindenhol. Az erőnléti fejlesztés lényege az emberi test teljesítőképességének a csúcsra járatása, nyílván szisztematikusan évek, mondhatni akár gyerekkortól évtizedek alatt felépítve.

…és mi a helyzet Nyíregyházán?

Nálunk nagy hangsúlyt kap az erőnléti tréning a heti edzésprogramban. Hálás vagyok a sportvezetőinknek, hogy minden feltételt biztosítanak ahhoz, hogy a lehető legjobb körülmények között tudjuk az erőnléti edzéseket megtartani. Csapatmunkában dolgozunk, segítőimmel heti kettő, de esetenként három alkalommal foglalkozunk a kosárlabdázók erőnléti fejlesztésével.