A Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként az élvonalba juttatná a kosárcsapatot.

Az NB I./B-csoport talán legnagyobb igazolását eddig a Hübner Nyíregyháza BS hajtotta végre azzal, hogy sikerült hazacsábítania Oroszlányból Mohácsi Mátét.

A hármas-négyes poszton bevethető, rutinos kosárlabdázó annak idején Nyíregyházán kezdte a pályafutását, húszévesen már meccsenként 25 percet játszott az első osztályú felnőtt csapatban, a 2012–2013-as idényben a bajnokság harmadik legjobb magyar pontszerzője volt (14.62 pont). Mohácsi 2014-ben a Zalaegerszeghez igazolt, amellyel 2017-ben bronzérmet szerzett, onnan négy év után az Oroszlányhoz szerződött, és 13.5 pontos, 4 lepattanós átlagával, valamint vezér mentalitásával tevékeny részese volt annak, hogy az OSE Lions tavaly az élvonalba jutott – a kosaras a szon.hu-nak adott interjút.

– Egy-két évvel ezelőtt még nem volt ilyen tervem – mondta a lapnak hazatérése kapcsán Mohácsi Máté. – Oroszlányban jól alakultak a dolgok, a B-csoportban nekem és a csapatnak is jól ment, majd feljutottunk az A-ba és ott is bravúrt bravúrra halmoztunk. Aztán a koronavírus miatt is egyre inkább körvonalazódott bennem, hogy el kellene kezdeni gondolkodni a hazatérésen. A család szempontjából is ideális Nyíregyháza, a kislányom lassan kétéves, neki is sokkal könnyebb lesz ebben a környezetben, a nagyszülők társaságában. Mindent egybevetve, kapóra jött a Blue Sharks ajánlata, amit még az azóta tragikusan elhunyt Sitku Ernővel írtunk alá.

Amikor Mohácsi legutóbb nyíregyházi színekben kosárlabdázott, akkor a bajnokság legjobbjai között volt, évekkel később a B-csoportban is felfelé tűnt ki a mezőnyből. Az egyik legjobb meccsét épp a Cápák ellen játszotta, amikor a Continental Arénában 28 pontot szórt.

– Nyilván voltak jobb és gyengébb éveim is, de általában stabil teljesítményt tudok nyújtani. Az biztos, hogy amit Oroszlányban tudtam B csoportban, azt tudom most is. Itt is vezérszerepet szeretnék betölteni. Értelemszerűen kevesebb idő jut regenerációra, biztosan nem lesz egyszerű, de azt gondolom, hogy minőségben tudok segíteni – felelte Mohácsi Máté, aki arra is kitért, mi lehet a feljutás receptje.

– A feljutás soktényezős. Én azt látom a legfontosabbnak, hogy a klubnál legyen profi szemlélet, legyenek meg a körülmények, értem itt az infrastruktúrát és a szakmai stábot, valamint legyen bő rotáció, ami elbír esetleges sérüléseket. Ezek közül itt minden stimmel, aztán a végén úgyis az egyéni kvalitások és a szív fog dönteni.

Mint Mohácsi említette, kevesebb ideje lesz a regenerációra, merthogy nemcsak a kosárlabdázás miatt jár a csarnokba: Sitku Ernő halála után ő lett a Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

– A magán terveimben mindig szerepelt, hogy a sportolói pályafutásom után sportvezetőként dolgoznék, de amikor ide igazoltam, akkor még ennek nem volt semmi realitása, Ernővel is úgy egyeztünk meg, hogy játékosként van rám szükség, mert a feljutás a célunk – beszélt a helyzetről a jogi egyetemet végzett kosárlabdázó.

– Mindenkinek nehéz volt megélni a történteket, de egy ilyen nagy cégnél muszáj továbbfolytatni a munkát, be kellett tölteni Ernő pozícióját. A kezdeti sokkból némiképp felocsúdva a vezetők megkérdezték a véleményemet erről és rövid gondolkodás után elfogadtam a felkérést. Játékosként eredetileg többéves szerződést írtam alá, most jelenleg egy évre tervezünk. A következő szezont két műszakban csinálom, majd utána hozunk döntést a hogyan továbbról.


Én játékos vagyok idén és tanulom az ügyvezetői szakmát, de természetesen minden területen száz százalékra törekszem. Lehet, hogy ez sok embernek összeférhetetlen, de nem az. Jogilag és szervezeti szinten is el vannak osztva a feladatok, a kosárlabdával kapcsolatosan nem hozok szakmai döntéseket, az az edző és a szakmai igazgató feladata, akinek a kinevezése folyamatban van.

Az elején megkérdezték tőlem a vezetők, hogyan fogom kezelni a helyzetet csapaton belül. Én a saját dolgomban biztos vagyok, hogy nem lesz probléma. Már az elején felvettem a kapcsolatot a csapatkapitányunkkal, Bus Ivánnal, valamint az idősebb játékosokkal, akikkel vagy szerepeltem egy csapatban, vagy sok meccsen játszottunk egymás ellen, tehát ismerjük egymást. Velük túl vagyok egy előzetes konzultáción, később mindenkivel leülök és tisztázom, hogy nekik sosem kell attól tartani, hogy én a főnökük vagyok. Én nem fogok visszaélni a helyzetemmel, ezt ígérhetem.

Mint mondta, a rutinosabb vezetők tanácsát kikéri és megfogadja, de már megvannak a saját elképzelései és nagy elánnal vetette bele magát az új munkába.

– Hivatalosan július elsején kezdtem, de valójában egy-két hete már több órát bent vagyok az irodában és készülök. Látnom kell a cég működését A-tól Z-ig. A jelenlegi támogatókkal folyamatosan veszem fel a kapcsolatot és próbálok újakat bevonni a nyíregyházi sportéletbe. Már most azon dolgozom, hogy olyan klubunk legyen – több sportban is –, ami méltó Nyíregyházához. Ha pedig a kosárlabdáról beszélünk: az a célom, hogy mindenképp megteremtsük az A-csoport feltételeit, utána csak a játékosokon legyen a teher.