Továbbra is őrzi listavezető helyét az NB I/B Piros-csoportjában a Hübner Nyíregyháza BS együttese, amely 17 mérkőzéséből 16-ot megnyert ezidáig a sorozatban. Mohácsi Mátéék nehéz meneten vannak túl, két rangadót is behúztak a Vasas és a Salgótarján ellen, majd a Rátgéber Akadémiával szemben már egy kicsit fáradtan, csak a hosszabbításban tudták kiharcolni a győzelmet. A gárda ügyvezetője és játékosa adott interjút a BB1.hu-nak.

– Tudtuk, hogy a Rátgéber azért egy jó csapat, ráadásul hazai pályán még jobban teljesítenek. Éppen ezért egy nappal korábban elutaztunk Pécsre, próbáltunk készülni belőlük. Egy olyan fokozott terhelés volt most a csapaton – januárban hét mérkőzést játszottunk, ebből ötöt idegenben -, hogy azért várható volt, hogy lesz egy olyan meccsünk, amikor semmi nem sikerül és kijönnek a fáradtság jelei. Ez volt az a találkozó, a pécsiek nagyon összeszedetten, szervezetten játszottak és ültek a dobásaik. Végig futottunk az eredmény után, szinte azt kell, hogy mondjam, hogy harmincnyolc percig nem is volt reális sanszunk arra, hogy nyerjünk. Két perccel a vége előtt egy kisebb fajta csoda történt és sikerült hosszabbításra mentenünk, majd azt behúztuk. Büszke vagyok a srácokra, mert az utolsó pillanatig harcoltunk és így tudtunk győzni.

A kosarast Kiss Benedek érkezéséről is kérdeztük, aki hamar beilleszkedett, többször húzóemberként segítette a csapatot.

– Úgy gondoltam, hogy ha meg kell erősíteni a keretet, akkor azt leginkább a fiatalszabály kedvezettjei között kell. Az idősebb játékosok közül minden posztra elegen vagyunk, egy esetleges sérülés esetén is tudjuk pótolni a hiányzót, de ha a fiatalok közül esne ki valaki, akkor nem lenne, aki beugorjon a helyére. Szerettem volna bővíteni a keretet, Benedek pedig abszolút várakozáson felül teljesít, de természetesen leinformáltuk és tudtuk, hogy egy jó játékosról beszélünk, aki a Körmend felnőtt csapatában nem igazán kapta meg a lehetőséget. Szerintem az ő pályafutása szempontjából is nagyon jókor jött ez a váltás, hogy a B-csoportban tud mezőnyposzton 20-25 perceket játszani. Örülök neki, könnyen ment a beilleszkedése és a mutatói pedig magukért beszélnek, egyes mérkőzéseken vezérszerep jut neki. Eddig mindkét fél részéről jól sült el a váltás.

Az eddig 11.5 pontot és 15.4 VAL-t átlagoló bedobó elégedett a szezon eddigi alakulásával.

– Azt gondolom, hogy abszolút elégedettek lehetünk, én titkon azt a célt tűztem ki a bajnokság felére, hogy januárban jussunk be a Hepp Kupa négyes döntőjébe, illetve hogy legyünk a bajnoki tabella elején. Ez gyakorlatilag sikerült. Voltak persze gyengébb mérkőzéseink, egyszer ki is kaptunk, de meggyőző fölénnyel vezetjük a tabellát. Ez viszont nem szabad, hogy elaltasson minket, hiszen nem az alapszakaszban van vége a pontvadászatnak, meg kell nyerni a play offot. Minden meccsen azért küzdünk, hogy első helyen jussunk be a rájátszásba és ott pedig meg tudjuk nyerni a bajnokságot. A célunk egyértelműen a feljutás.

Mohácsi Máté azt is elmondta, hogy a Hepp Kupának még nincs meg a helyszíne, de a négyes döntőt valószínűleg február 13-14-én rendezik. Ezután pedig kitért arra, hogy miben lehetne még fejlődni a szezon során.

– Mindig lehet mindenben. Vannak gyengébb meccseink, legutóbb is 98 pontot kaptunk, a védekezésben lehetne még előrelépni akkor is, ha átlagban ez a szám 70 körül van. Arra kell fókuszálnunk, hogy nehogy elaltasson minket az, hogy ilyen jól állunk, mert végig kell bírni a bajnokságot. Ha a sérülések elkerülnek minket, akkor szerintem csak rajtunk múlik ez az egész.

Nemrég kiderült, hogy az élvonalban hogyan változik a bajnokság lebonyolítása, de a B-csoportban egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz variálás.

– Folyamatosan kapcsolatban vagyok a szövetséggel, nem kaptunk semmi olyan információt, miszerint lenne bármi változtatás. Én azt gondolom, hogy gyakorlatilag ugyanaz a rendszer lesz, mint eddig. Mi nem halasztottunk sokat, nincs sok elmaradt találkozónk, akinek pedig volt, az behozta, úgyhogy egy normál rájátszásra számítok három győzelemig tartó összecsapásokkal. Én úgy vélem, hogy ahogyan eddig is, a győztes most is fel fog jutni.

Most egy kisebb pihenő jön a nyíregyháziaknak, legközelebb február ötödikén fogadják a Veszprémet, ami szintén rangadónak számít.

– A legfontosabb most az, hogy ezt a hét meccset kipihenjük, az elmúlt 3-4 napban a regenerálódásé és a pihenésé volt a főszerep, hétfőtől pedig nekiállunk felkészülni a Veszprémből. Aztán egy újabb erőltetett menet vár minket, a Hepp Kupával együtt egy újabb hét mérkőzéses hónap elé nézünk, amelyben van egy Veszprém és egy MAFC elleni rangadó is, a Hepp Kupa döntőről nem is beszélve. Megpróbáljuk folytatni azt, amit eddig csináltunk.