Csapatunk pénteken és szombaton az évtizedes hagyományokkal rendelkező oroszlányi Bányász Kupán vesz részt. A felkészülési tornán az NB I./B Piros csoportját megnyerő, ezzel élvonalba került Hübner Nyíregyháza BS és a házigazda OSE Lions mellett a PVSK Veolia, valamint az első osztályú bajnokság címvédője, a Falco KC viaskodik.

Tóth Gergelyék pénteken 18.30-tól az Oroszlánnyal találkoznak, a másnapi helyosztón a Falco–PVSK párharcból kapnak ellenfelet. Ismerjük meg közelebbről a torna résztvevőit!

OSE Lions. az oroszlányiak néhány éve még a másodosztályban vívtak nagy rangadókat csapatunkkal, majd a 2018–2019-es bajnoki cím – melynek Mohácsi Máté és Anda Dávid is részese volt – után azonnal berobbantak az A csoportban. Újoncként kiharcolták a Magyar Kupa-részvételt, ám a nyolcas tornát már nem rendezte meg az MKOSZ a koronavírus-járvány miatt, mint ahogy hasonló okokból azt sem tudhattuk meg, hogy az OSE bejutott volna-e a bajnoki rájátszásba, ugyanis a szezon idő előtt véget ért.

Az Oroszlánok az előző idényt a 11. helyen fejezték be, majd alaposan megerősítették keretüket. Érkezett hozzájuk Molnár Márton (DEAC), Dorogi Gergő (Paks), Carev Aleksej (Pécs), Tóth Bence (Honvéd) és a sokszoros válogatott Ruják András (Pécs), két amerikai, egy bolgár és egy szlovák légiós, valamint a szerb Milos Miliszavljevics, aki korábban Szegeden, Kecskeméten és Kaposváron is kosárlabdázott.

PVSK Veolia. A százkét éves klub az 53. élvonalbeli idényére készül, 2003 óta folyamatosan tagja az első osztály mezőnyének, és az utóbbi években is meghatározó szereplője volt a magyar kosárlabdának, elég, ha csak a 2019-es bronzéremre gondolunk. A pécsiek a következő idényben a nemzetközi kupában is kipróbálták magukat, a legutóbbi szezonban viszont nem jutottak rájátszásba, 10. helyen végeztek.

Dragan Alekszics csapata jelentősen kicserélődött nyáron. Hazatért Bíró Olivér, érkezett Illés Máté (OSE), Goldring Gergő (Baja), Kalmár Viktor (Paks), Futó Balázs (Veszprém), Popadics Miljan (Sopron), Doktor Péter (Falco) és a nyíregyházi nevelésű Farkas Dániel (MTK). Légiósaik közül egyedül a szerb Veljko Brkics maradt, szerződtettek két amerikait, valamint az újvidéki születésű, magyar 3×3-as válogatott Tomiszlav Ivosevet, aki a bajnokságban külföldinek számít.

Falco KC. A szombathelyiek uralják a mezőnyt az elmúlt években: a 2018–2019-es idényben megszerezték történetük második bajnoki címét, a következő szezon „lefújásakor” az alapszakasz első helyén álltak, a mögöttünk hagyott kiírásban pedig a Magyar Kupában és a bajnokságban is diadalmaskodtak.

A Bajnokok Ligájára is készülő csapat négy, magyar válogatott kosarasát – Váradi Benedeket, Perl Zoltánt, Benke Szilárdot és Keller Ákost – megtartotta, melléjük érkezett Belgiumból a szintén válogatott kerettag Golomán György (Spirou Charleroi), valamint hazatért a fiatal Verasztó Péter (Paks). A légiósok közül szerződést hosszabbító Boris Barac mellé egy amerikai játékost igazoltak.

Molnár Krisztián