Csapatunk szombat este egy hónap után játszott újra hazai bajnoki mérkőzést. Örömmel tapasztaltuk, hogy nem csak a klubnál tevékenykedők, hanem a szurkolók is izgatottan várták a folytatást – fantasztikus volt a lelátóra pillantani!

Az első támadásból szép labdajáratás után Manny Suárez zsákolt nagyot, a következő akciónkból Kiss Benedek vágott be egy hármast. Nigel Johnson két perc alatt kiharcolt két személyit a bajnokság legponterősebb játékosán, Tayler Personson, ám a vendégek amerikaiját ez nem zökkentette ki, elkezdte termelni a kosarakat. Hatékonyan támadott a Szedeák és sok támadópattanót szedett, mint tette azt a két csapat szegedi találkozóján is. Ha megvolt a pattanónk, esetleg labdát szereztünk, abból tudtunk rohanni és könnyű kosarakat szerezni, ezzel nem hagytuk, hogy a vendéggárda nagy előnyt építsen ki az első negyed végére.

A második tíz perc elején Kiss Beni megszerezte a nyolcadik pontját, majd kiharcolt egy támadóhibát, ám Persons még magasabb szintre kapcsolt, ráadásul Filipovics Stefan jól dolgozott a palánk alatt, az ő harmadik kosarával már tizenkettővel ment a Szeged. Időkérés után C. J. Bryce szerzett gyors öt pontot és végre jobban is védekeztünk, Mokánszki Máté Personnak adott sapkája kifejezetten látványos volt, pláne úgy, hogy a másik oldalon Nigel Johnson betalált távolról. Időkérés sem törte meg a zárkózást, újra Máté védekezett kiválóan, majd később Bazsó Brúnó hármasával egy pontra jöttünk vissza. Sajnos a félidő vége a vendégeknek sikerült jobban, így ők vonulhattak előnnyel a nagyszünetre.

Fordulás után az addig csendes Keandre Cook bedobott két triplát, utána Rashun Davis is távolról talált be, ezzel megint ellépett a Szeged, de utóbbira Rytis Pipiras válaszolt kintről. Litván játékosunk beindult, rövid időn belül még két triplát dobott, majd ijesztően a földön maradt egy ütközés után. Le kellett cserélni, ám később szerencsére folytathatta a játékot. Új igazolásunk, Al’Lonzo Coleman a 26. percben megszerezte az első kosarát egy támadólepattanó után – az igazán nagy megmozdulásokat azonban későbbre tartogatta…

Lendületbe jött a csapatunk, C. J. büntetői után hosszú idő után egalizáltunk, majd egy triplát is dobott, amivel 5–2 óta először vezettünk. Remekül védekeztünk ebben az időszakban, Al’Lonzo például Nigellel közös erővel szerzett labdát, amit követően utóbbi ziccerezett. Remeklésünk ellenére sem várhattuk előnnyel a záróetapot, mert Persons az utolsó másodpercben három büntetőt értékesített.

Nagy momentumokba kapaszkodva meneteltünk a negyedik játékrészben: Nigel gyönyörű passza után Rytis hatalmasat zsákolt. Persons öt perccel a vége előtt hármassal egyenlített, de picivel később Al’Lonzo újabb labdaszerzése után Nigel ziccerével megint vezettünk hárommal. Fél perc maradt hátra, amikor egy kulcsfontosságúnak tűnő támadást nem tudtunk kosárral befejezni, de megint csak az új játékosunk villant: labdaszerzéssel akadályozta meg az indítást, aztán kiharcolt két büntetőt, ami Persons kipontozódását jelentette. Lonzo mindkét büntetőt kihagyta, de visszaszedte a saját lepattanóját. C. J.-nek ütöttek oda a szegediek, hogy ne teljen le az idő, ő tíz másodperccel a vége előtt mindkét egypontosát értékesítette, ezzel eldőlt a mérkőzés.

A szoros végjátékban nagy győzelmet arattunk!

Tippmix NB I/A, 24. forduló
Hübner Nyíregyháza BS–Naturtex-SZTE-Szedeák 86–81 (17–20, 21–23, 26–23, 22–15)
Continental Aréna, 1200 néző, v: Földházi, Minár, Sörlei.
Nyíregyháza: Johnson 15/3, Kiss 8/6, Bryce 23/6, Pipiras 20/12, Suárez 6. Csere: Bus, Coleman 11/3, Bazsó 3/3, Mokánszki. Vezetőedző: Pethő Ákos.
Szeged: Persons 23/12, Polányi, Cook 13/6, Bognár 9/3, Alston 16. Csere: Davis 9/3, Szatmári 2, Filipovics 6, Keller I. 3/3. Vezetőedző: Simándi Árpád.
A mérkőzés alakulása. 4. perc: 5–11, 7. p.: 7–14, 10. p.: 17–18, 11. p.: 19–31, 14. p.: 27–31, 16. p.: 29–33, 19. p.: 36–37, 23. p.: 41–52, 25. p.: 52–54, 27. p.: 59–56, 30. p.: 64–66, 34. p.: 72–69, 35. p.: 74–74, 38. p.: 79–76, 39. p.: 80–79.
Mesterszemmel
Pethő Ákos: – A Szeged nagyon jól kezdett, mondhatnám, hogy extrákat dobott be, de egyébként is jól dobó csapatról van szó, ezért nem volt meglepetés. Érződött rajtunk a válogatott szünet miatti kihagyás, lassan kezdtük a mérkőzést, de jó egyéni teljesítményeink voltak. Rytis az elején nagyon megtolta a csapatot, ki kell emelnem Mokánszki Mátét, aki az első félidőben, illetve Al’Lonzo Colemant, aki a második félidőben adott stabilitást védekezésben és olyan momentumok voltak, amikkel meg tudtuk fordítani a mérkőzést. Gratulálok a Szegednek, mert bármelyik oldalra eldőlhetett volna a meccs. Köszönjük a közönségünknek a szurkolást!
Simándi Árpád: – Az első félidőben sem voltunk igazán jó ritmusban, de a védekezésünk jobban működött, ennek köszönhetően vezettünk a nagy szünetben. Kicsit hasonló mérkőzés volt, mint a szegedi: akkor a Nyíregyháza alakíthatott volna ki nagyobb előnyt, itt nekünk lett volna erre lehetőségünk. A második félidőben elveszítettük a ritmust, emellett javult a hazaiak támadójátéka, emiatt veszítettünk. Szerintem jó mérkőzés volt, sajnálom, hogy így alakult.