Ezen a nyáron „fiatal poszton” is volt változás a keretünkben, miután az Alba Fehérvártól szerződtettük a 2002-es születésű Kass Balázst. Az irányító utánpótlásévei alatt számos éremmel gazdagodott, klubjával játszott nemzetközi meccseket és a válogatottakat is végigjárta. Azt tervezi, hogy a következő idényben a felnőttek között is leteszi a névjegyét.

Új igazolásunkkal, Kass Balázzsal beszélgettünk.

– Kezdjük a legelején: mikor vált számodra egyértelművé, hogy profi kosárlabdázóvá akarsz válni?
– Nagyon sok sportot kipróbáltam, hiszen fociztam, úsztam, vívtam és karatéztam is, valamint általános első osztályban elhívott egy osztálytársam kosáredzésre, ami nagyon megtetszett. Már az első alkalmak után megfogalmazódott bennem, hogy szeretném sokáig űzni ezt a sportot és akár ezzel foglalkozni felnőttként. Később emiatt kerültem Székesfehérvárra is. Egy válogatón Góbi Ricsi felfigyelt rám, meghívott, hogy vegyek részt a fehérvári nyári táborokban, majd „ott ragadtam”, így költöztem oda Szegedről 15 évesen.

– Az Alba utánpótlás-csapataival aztán nem akármilyen versenyhelyzetet tapasztalhattál meg már egészen fiatalon.
– Az első, U16-os évem sikerült a legjobban. Eltelt félév, az U16-tal már biztosan bekerültünk az országos döntőbe és Pethő Ákos hívott a két évvel idősebbek közé az U18-ba is, mert úgy vélte, segíthetek a csapatnak, amit természetesen szívesen vállaltam. A nagyobbakkal is bejutottunk az országos döntőbe, éppen itt, Nyíregyházán lettünk bajnokok nagy csatában, utána pedig az U16-ot Szolnokon nyertük meg úgy, hogy a fináléban egy ponttal diadalmaskodtunk. Közben EYBL-tornákon és a Szent István Kupán olyan csapatokkal játszottunk mint a Barcelona, a Real Madrid vagy a Bayern München. A többi év sem sikerült rosszul, a 2001-esekkel – még mindig fiatalabbként – megnyertük az országost és olyan is volt, hogy 17-18 évesen feljátszottunk a Zöld-csoportos csapatba.

– Idővel a felnőttek között is fejlődhettél és nagyon jó, rutinos játékosoktól tanulhattál, nyáron mégis inkább Nyíregyházára szerződtél. Mi volt az oka a klubváltásnak?
– Az elején nagyon nehéz volt a munka és izgultam is, de egy idő után mindennapossá vált, hogy a felnőttekkel edzhetek. Sok fiatal játékosunk volt, köztük is mindig én voltam a legfiatalabb, emiatt is nehéz volt bekerülni a csapatba. Abban az évben kezdtem el a felnőttekkel edzeni, amikor Vojvoda Dávid Fehérvárra került. Tőle nagyon sokat tanultam minden téren, kiemelhetem Szabó Zsoltot, aki igazi vezető, nagyon sokat segített nekem, de Pongó Marcival is jó kapcsolatot ápoltunk. Többé-kevésbé a légiósok is segítőkészek voltak. Fehérváron mindent megkaptam, a játéklehetőséget leszámítva. Az utolsó szezon végén éreztem, hogy jó lenne egy környezetváltás, épp ekkor megkeresett Pethő Ákos, hogy szívesen látna a csapatában. Fontos volt, hogy ismerem őt, hiszen a keze alatt lettem profi játékos. Az ő személye és a remélt több játéklehetőség volt a döntő.

– Mit vársz magadtól a következő idényben?
– Fehérváron is megtapasztaltam, hogy a fiatalként nagyon jól kell védekezni, szerintem a legtöbb pluszt egyelőre így lehet hozzátenni. Úgy érzem, ebben sokat fejlődtem, de meccsszituációban is ki akarom próbálni magam, valamint irányítóposzton is meccsrutint szereznék. Szeretnék én is hozzájárulni ahhoz, hogy minél jobb helyezést érjen el a csapatunk!