Az előző évad egyik meglepetéscsapata, a Naturtex-SZTE-Szedeák csapatunk szerdai ellenfele. A szegediek a 2021-2022-es évadban a Magyar Kupa nyolcas döntőjében a Falco és az Alba Fehérvár legyőzésével a döntőbe jutottak, ahol a Szolnoktól szenvedtek vereséget, és a klubtörténet legfényesebb érmét nyerve a második helyen zártak. Az MK negyeddöntőjében legyőzött Szombathely aztán a bajnokság hasonló szakaszában vágott vissza a Szedeáknak, de a későbbi bajnoknak cseppet sem volt könnyű dolga, hiszen 3–1-es összesítéssel múlta felül a rájátszásba jutással így is dicséretes eredményt elérő csongrádiakat.

Hanem a mostani szezon nem a szegediek szája íze szerint alakul – miként a miénk sem. Szerdai ellenfelünk hat lejátszott mérkőzés után egyetlen győzelmet aratott, az újonc Budapesti Honvédot győzte le hazai pályán 77–67-re. Vereséget szenvedett idegenben a Zalaegerszegtől (84–89), az Alba Fehérvártól (95–102) és a Kaposvártól (74–89), hazai pályán pedig Kecskeméttől (69–77) és legutóbb a Soprontól (80–82). Látható, és egyben figyelmeztető tehát, hogy a szegediek többnyire szoros mérkőzéseken maradtak alul.

A szegedi csapat edzője az elmúlt évhez hasonlóan továbbra is Simándi Árpád, a magyar mag legmeghatározóbb alakja a palánk alatti játékos, de kintről is eredményes Bognár Kristóf. Mellette Filipovic Stefan, Kovács Ádám, valamint Kerpel-Fronius Balázs is meghatározó tagja a rotációnak, a fiatalok közül Polányi Kristófot és Balogh Szilárdot vetik be leginkább.

Szegeden évek óta jól sikerül a légiósválasztás, a külföldi játékosok kontingensét az új bajnoksága is lecserélték. Ponterőben közülük Desmond Marquis Washington áll a legjobban, aki a bajnoki ranglistán 18.33-as mutatóval a második helyen állva követi játékosunkat, az éllovas Darius James Perryt (20.43). Nem mellesleg, a szegedi játékmester a gólpasszok terén az egész mezőny legjobbja eddig és ő töltötte a legtöbb időt a parketten, meccsenként 36 percet. Vagyis nem kizárt, hogy a két irányító pontpárbaját is hozza a mérkőzés.

Teljesítményindexben (VAL) a center Tyler Evan Roberson a legjobb szegedi, ő 20.5-ös értékkel az egész liga 12. leghasznosabb játékosa. Nem csekély mértékben annak köszönhetően, hogy lepattanózásban 9-es átlaggal rendelkezik és a negyedik ezen a téren az NB I A csoportban.

Bizton állítható, hogy mindkét csapat jobb erőt képvisel attól, mint amit a tabella mutat, bízunk benne, hogy ezt szerdán nekünk sikerül igazolni, és megszerezzük első győzelmünket.

TIPPMIX NB I A CSOPORT, 8. FORDULÓ

Hübner-Nyíregyháza BS–Naturtex-SZTE-Szedeák

Szerda, 18.00, Continental Aréna