Vasárnaptól megkezdődött számunkra a februári válogatott szünet. Szűk három hét múlva folytatjuk a bajnokságot, melynek alapszakaszában még hat mérkőzés vár ránk. Klubunk ügyvezetőjét, dr. Mohácsi Mátét kértük meg, hogy foglalja össze az elmúlt hetek történéseit. A sportvezető bejelentett egy változást a játékoskeretben, valamint a jövőre is kitért.

Jordan Williams távozik, új játékost igazoltunk helyette

– Jordan Williams hozzáállásával december eleje óta nagy gondok voltak, de az új vezetőedző érkezésével mindenki tiszta lappal indult. Megszámlálhatatlan beszélgetésen vagyok túl a játékossal, a vezetőedzővel, külön kikértem a segítői véleményét is. Az utóbbi hetekben bizonyára a mérkőzésre kilátogatók számára is egyértelművé vált, hogy Williamst egyáltalán nem érdekelte a csapat eredménye és sorsa. Profi sportolóhoz méltatlan volt a viselkedése, nem tisztelte a klubot és a sportot sem, provokálta a szakmai stábot és negatív irányba befolyásolt játékosokat. Folyamatosan kerestük a megoldást, de mostanra eljutottunk arra a pontra, hogy meg kellett válnunk tőle. A játékos menedzsere abszolút együttműködő volt a szerződés felbontásában, látta, hogy probléma van.

Williams helyére a Maliból származó Sidiki Kone érkezett. A 2001-es születésű, 211 centiméter magas center a Partizan utánpótlásában nevelkedett, több dél-szláv együttesnél, például a Vardarnál is megfordult, ahol dolgozott Darko Radulovic vezetőedző kezei alatt. Február elejéig a szerb másodosztály első helyén álló Borac ZM-nél kosárlabdázott.

– Ilyenkor már nagyon nehéz játékost találni, ráadásul többször is változtattunk a keretünkön, ezért kifejezett figyelmet kellett fordítani az anyagiakra is. Sidikiről olyan információink voltak, amik alapján ő pontosan olyan karakter, akit kerestünk, vagyis Erik Copeshoz hasonlóan stabilan lepattanózik, domináns a palánk alatt. A fizikai paraméterei magáért beszélnek és ismeri ezt a kosárlabdakultúrát, hiszen ex-jugoszláv országokban játszott korábban. Fiatal játékos, aki nagy lehetőségként tekint arra, hogy itt játszhat, nem lesznek motivációs problémái.

A következő hat mérkőzés sem tét nélküli

Március elejétől még hat mérkőzésünk lesz hátra az alapszakaszból. Az előttünk álló két együttestől három győzelemmel vagyunk lemaradva, emiatt igen nehéz lesz őket befogni az alsóházi rájátszásig, ugyanakkor a következő hetek meccsei sem tét nélküliek.

– Az elmúlt hetekre visszatekintve látszik a fejlődés. Ezt nem csak azért mondom, mert a nulláról már két győzelmünk van – ami szintén semmire sem elég jelenleg –, de a ZTE meccsből kiindulva is megállapítható, hogy mindenki érzi a helyzet súlyosságát, csak olyanok maradtak a csapatban, akik akarják a bennmaradást és küzdenek érte. Mindig a legjobbra törekszem, szeretném, hogy a hat mérkőzésből legalább hármat megnyerjünk. Lehet, hogy ez sem lesz elég az előzésre, más csapatok eredményétől is függ ez, de mi magunknak teremtsük meg annak a lehetőségét, hogy már az alapszakaszban elkerüljünk az utolsó helyről. Emellett tudatosan kell készülni az azt követő tíz mérkőzésre is.

Egy-egy pont lesz a csapatok között

Erre az idényre változott a bajnokság lebonyolítása a korábbiakhoz képest. Idén az alapszakasz után az első nyolc csapat a bajnoki címért küzd, míg az utolsó hat játszik play-outot. Az alapszakasz 9-14. helyezett csapatai körmérkőzéses rendszerben játszanak, pályaválasztói joggal, oda-visszavágó alapon (2×5=10 mérkőzés). Ennek a szakasznak végén az utolsó helyezett csapat elveszíti jogát az A-csoportban indulásra.

Fontos megjegyezni, hogy a csapatok nem az alapszakaszban megszerzett pontjaikat viszik tovább, hanem a helyezésük alapján kapnak egy-egy pontot és úgy vágnak neki play-outnak.

Vagyis:

Alapszakasz 9. helyezett 6 pont
Alapszakasz 10. helyezett 5 pont
Alapszakasz 11. helyezett 4 pont
Alapszakasz 12. helyezett 3 pont
Alapszakasz 13. helyezett 2 pont
Alapszakasz 14. helyezett 1 pont

– Az elmúlt hónapokban megtettünk minden olyan változtatást, amit tudtunk. Ez a maximum, ennél tovább nincs. Az új játékosunkat még be kell építeni, egyébként azt gondolom, hogy ennek a keretnek alkalmasnak kell lennie a bennmaradásra. Az alapszakasz után új bajnokság kezdődik. Az a tíz meccs a helyi kosárlabda jövőjét nagyban befolyásolja.

Az alapszakaszból hátralévő mérkőzéseink:
Március 4.: Hübner Nyíregyháza BS–Egis Körmend
Március 8.: Naturtex-SZTE Szedeák–Hübner Nyíregyháza BS
Március 11.: Arconic-Alba Fehérvár–Hübner Nyíregyháza BS
Március 18.: Hübner Nyíregyháza BS–Budapesti Honvéd SE
Március 25.: Kometa Kaposvári KK–Hübner Nyíregyháza BS
Április 1.: Hübner Nyíregyháza BS–Sopron KC