Hétközi győzelem után szombaton sorsdöntő mérkőzésen léptünk pályára a budapesti Ludovika Arénában. Azzal a nyomással kellett nekivágnunk a Honvéd elleni mérkőzésnek, hogy vereség esetén biztossá válik a kiesésünk.

A csapat ennek megfelelő motivációval kezdett, de sajnos a pontosság hiányzott. Szép számú szurkolótáborunk nagy örömére kivédekezett akcióval indítottunk, majd Darius Perry beköszönt távolról. Kicsivel később Bazsó Brúnó első dobása is tripla volt, ám ezután megálltunk támadásban. A hazaiak egy nagy zsákolással, majd 2+1-es akcióval átvették a meccs irányítását. A fővárosi gárda jól védekezett a kulcsembereinken. Pontszerzésben jóformán csak Perry és a palánk alatt nagyot küzdő Erik Copes tudott hozzátenni. Minden kosarunkért izmozni kellett, és ha a pontosság nem is volt meg, összességében a szándék megvolt a játékosainkban, ezt mutatta Szobi Dániel nagy blokkja is.

Az első negyed vége előtt a Honvéd egyre könnyebben szerezte a pontjait, amivel ellépett és a második játékrészben is növelte az előnyét, mert rendszerint faulttal együtt szerzett kosarakat, míg mi sajnos nem dobtunk jól. Tanoh Dez András tarthatatlannak bizonyult, nálunk továbbra is Perry volt az, aki képes volt helyzetbe kerülni és pontot szerezni. Az amerikai játékmester a harmadik bedobott hármasa után technikait kapott, de ez nem törte meg a csapatot, irányítónk ismét betalált távolról, majd Copes tett vissza egy támadólepattanót. A zárkózás eddig tartott, a hazaiak gyorsan visszaállították a tíz pontos különbséget.

A második félidő első vendégtámadásából Bazsó talált be távolról, de ismét nem örülhettünk sokáig, mert kaptunk gyorsan két kosarat, ráadásul Copes beütötte a negyedik személyi hibáját. Próbáltunk szaladni az eredmény után, ebben nagy segítség lett volna, ha a játékvezetők megadják Perry faulttal együtt szerzett óriási kosarát. Sajnos továbbra is igaz volt, hogy ha hibáztunk, vagy nem használtunk ki zárkózási lehetőséget, akkor a budapestiek büntettek.

Tizennégy pontos hátrányból futottunk neki a negyedik etapnak, de Stefan Mijovic hihetetlenül kezdte a játékrészt, az ő vezetésével már 19-cel ment a Honvéd. Küzdöttünk, futottunk az eredmény után, Copes tarthatatlan volt a palánk alatt, Fazekas Csaba hármasa is nagyon kellett, majd centerünk két büntetőjével öt és fél perccel a vége előtt mínusz tízre zárkóztunk.

Újabb kivédekezett akciók után sem álltunk meg, Perry ziccert, Fazekas gyönyörű középtávolit értékesített, a Honvéd négy és fél perccel a vége előtt, 72–66-nál időt kért. Ezután két hazai hárompontos érkezett, ami úgy tűnt, szertefoszlatja a reményeket, de továbbra sem adtuk fel a harcot! A mi időkérésünk után Perry is bevágott egy fantasztikus hármast, majd labdát szereztünk és Pipiras zsákolt. Szobi óriási blokkja is kellett ahhoz, hogy maradjon reményünk. Gyönyörű játék után litván légiósunk dobott be egy kettest közelről, majd újabb kivédekezett akció után Pipiras egy büntetőt dobott be. A másik oldalon mindkét egypontos kísérlet kimaradt, Perry pedig 24 másodperccel a vége előtt akrobatikus ziccerrel hozta a csapatunkat kétpontos távolságra (78–76).

Eddig volt reményünk… A mezőnyben elkövetett nyilvánvaló taktikai faultot nem akarták észrevenni a játékvezetők, helyette sportszerűtlent fújtak a zsákolási kísérletet megállító szabálytalanságra. Ha nem lett volna még biztos a meccs, kaptunk egy technikait is.

Hiába tettünk meg mindent, nem sikerült a győzelem, ezzel eldőlt a sorsunk, biztossá vált, hogy kiesünk az első osztályból.

TIPPMIX NB I/A, ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS, 9. FORDULÓ
Budapesti Honvéd SE–Hübner Nyíregyháza BS 83–76 (23–15, 17–15, 20–16, 23–30)
Ludovika Aréna, v.: Benczur, Farkas, Györfy.
Honvéd: Sherman 7/3, Tanoh Dez 27/9, Simon 10/6, Crawley 9/3, Peringer 2. Csere: Mijovic 17/6, Völgyi 3, Hajdu, Demeter 6, Kopácsi 2. Vezetőedző: Baksa Szabolcs.
Nyíregyháza: Kass, Perry 27/15, Bazsó 9/9, Pipiras 11, Copes 18. Csere: Kiss, Szobi, Kone 6, Fazekas 5/3. Vezetőedző: Darko Radulovic.
Az eredmény alakulása. 2. perc: 4–6, 4. p.: 12–6, 7. p.: 14–10, 9. p.: 23–12, 14. p.: 32–18, 17. p.: 33–28, 19. p.: 40–28, 25. p.: 53–38, 29. p.: 57–45, 31. p.: 65–46, 36. p.: 72–66, 37. p.: 78–66, 40. p.: 78–74.
Kipontozódott: Völgyi (35.), Kone (28.), Simon (38.), Szobi (40.), Copes (40.).