Noha a vasárnapi mérkőzésünk idejére biztossá vált helyünk a legjobb nyolc között, Debrecenbe is győzelmi szándékkal utaztunk.

Bonifert Bendegúz remek védőmunkával kezdett, Carlbe Ervin faultokat harcolt ki, és ha nem is könnyen, de hamar kétkosárnyi előnybe kerültünk. Labdákat szereztünk és jól lepattanóztunk, de a hazaiak is aktívan védekeztek. Ezzel még nem is lett volna probléma, ám meggyűlt a bajunk a büntetőzéssel és egy idő után elfogyott a lendület a támadásainkból.

Egy negyed után így is mi vezettünk, a második játékrészt azonban rosszul kezdtük, a debrecenieknek pedig megjött az önbizalmuk és elléptek 23–15-re. Úgy kellett ekkor Bonifert triplája, mint a falat kenyér, majd jött egy kettő plusz egyes akció Völgyi Marcelltől, ám továbbra is csak futottunk az eredmény után. Jó játék helyett inkább a fizikális csata dominált.

Volt mit átbeszélni a nagyszünetben, ezt ki is használta Merim Mehmedovic, a kezdésre éppen hogy visszaértünk az öltözőből. A feltételezhető fejmosásnak lett eredménye, a harmadik negyedben ugyanis kiváló védekezést vittünk ki a pályára. Ennek köszönhetően megjött a lendület, hogy aztán támadásban is érkezzenek az extrák. Ervin néhány akción belül három hármast dobott a helyére, Völgyi látványos ziccerrel tett hozzá a fordításhoz, majd Bus Iván tömte labdákkal Tarján Izsákot, az ő kosaraival már az előnyünket növeltük. Amerikai játékosunk megkoronázta a fantasztikus negyedét, az utolsó másodpercben értékesített két büntetőjével kilenc pontra nőtt a különbség.

Ervin aztán faulttal együtt szerzett kettessel nyitotta a negyedik etapot, így már tizenkettővel vezettünk. A DEAC azonban nem adta fel, alig több mint két perc alatt visszajött kettő pontra. Megálltunk támadásban, így biztosnak látszott a szoros végjáték. A negyed második feléhez érve a hazaiknak több labdájuk is volt a fordításra, ám azokat a helyzeteket elpuskázták. Ami nem sikerült akkor, később összejött szabálytalanul (a lepattanót megmentő játékos kintről ugrott fel), dudaszós hármassal már kettővel mentek a hazaiak. Így kezdődött meg az utolsó két perc, amiben lett volna esélyünk egyenlíteni, ám a támadójátékunk nem javult, minden dobásunkat elrontottuk, a debreceniek pedig büntetőkkel lezárták a meccset.

Az utolsó fordulóban mindenképp nyernünk kellett volna a hatodik helyhez, ám így már nincs saját kezünkben a sorsunk.

NB I/B, Piros-csoport, 25. forduló

DEAC U23–Hübner Nyíregyháza BS 69–63 (13–15, 22–15, 12–25, 22–7)

Debrecen, v.: Földi, Polonkai, Marton.

DEAC: Varga 7/3, Neuwirth 6/3, Hőgye 25/9, Hegedüs, Czermann 1. Csere: Fekete, Csizmadia 11/3, Várszegi 10/3, Balázsi 6, Fekete-Gál 3, Bankó. Vezetőedző: Kádár Tamás.

Nyíregyháza: Bus 4, Végső, Ervin 29/15, Bonifert 6/3, Tarján 12. Csere: Völgyi 11, Szobi, Nagy 1, Glatz. Vezetőedző: Merim Mehmedovic.

Kipontozódott: Hegedüs (31.).