December 17-én úgy utaztunk haza Budapestről, hogy mindenki tudta, a karácsonyi bajnoki szünetet is kemény munkával kell töltenünk. Az alapszakasz második felében nagy menetelésre volt szükség, hiszen tizenhárom forduló után 2–11-es mérleggel az utolsó helyen álltunk, így először a biztos bennmaradást kellett kitűzni célul.

A nagy lemaradást szépen lassan elkezdtük ledolgozni, az első hat mérkőzésünket megnyertük 2024-ben, volt benne Pécs elleni siker és egy-egy negyven, valamint harmincnyolc pontos győzelem. Ekkor már megmutattuk, hogy erősebbek vagyunk annál, mint amit a tabella mutat. Egy-két botlást leszámítva végül nagyon magabiztosan szerepeltünk, 10 győzelem mellett csupán háromszor kaptunk ki a második félévben és a hetedik helyen bejutottunk a rájátszásba!

Az alapszakasz második körében csak az élen végzett két csapat, a Pécs és a MAFC nyert több meccset (11-11-et), mint mi!

Összességében a nyolcadik legtöbb pontot szereztük a bajnokságban, a hatodik legkevesebbet kaptuk és miénk a hatodik legjobb pontkülönbség. Ezeket a mutatókat alaposan lehúzza az első félév, a másodikban ugyanis az ötödik legtöbb pontot szereztük és úgy kaptuk holtversenyben a harmadik legkevesebbet, hogy a második PVSK csak egy ponttal jobb ebben a mutatóban.

Vereségeink közül hétszer is tíz ponton belül maradtunk, ellenben volt 40, 38 és 24 pontos győzelmünk is.

A második félévben háromszor dobtunk 100 pont felett és csupán háromszor kaptunk 90 felett.

Kiemelkedő adat még, hogy az egész bajnokságban mi értékesítettük az ötödik legtöbb hárompontost, valamint lepattanózásban is ötödikek vagyunk, a támadópattanókat tekintve pedig a harmadik legeredményesebb gárda a miénk.

Az egyéni mutatókat vizsgálva is számos nyíregyházi játékos nevével találkozunk. Carlbe Ervin két-három „bemelegítő” mérkőzés után a csapat vezérévé vált. Amerikai hátvédünk az átlagait tekintve az egész mezőny ötödik legjobbja pontszerzésben (18.39), nyolcadik védőlepattanóban (5.08), hatodik dobás blokkolásban (0.77), tizedik labdaszerzésben (1.85), a statisztikai összértékmutatóban (VAL) ötödik (25.69).

Kitett magáért Tarján Izsák is, aki támadólepattózásban a második legjobb (3.92), az összes lepattanót (8.48) és a blokkolást (1.08) tekintve is ötödik. Csapatkapitányunk, Bus Iván gólpasszban jött be a tizedik helyre a vonatkozó ranglistán, míg fiatal kosarasunk, a Piros-csoportba berobbanó Végső Bálint a 8. legtöbb időt töltötte a pályán (31.72 perc).

Végső egyébként összesen 27 perccel játszott többet, mint Bus, aki a legtöbb pontunkat dobta a bajnokságban (288). Ennél a bekezdésnél meg kell jegyezni, hogy Ervin hátránnyal indult, hiszen csak 13 bajnoki meccsen lépett pályára a Blue Sharks színeiben. A legtöbb bedobott kettes Tarján Izsáké (94), ő hozta össze a legjobb dobószázalékot (63%) is azon játékosaink közül, akik legalább tíz dobást értékesítettek a hárompontos vonalon belül. A center a Cápák legtöbb lepattanóját és blokkját jegyezte még emellett. Nagy Simon dobta a legtöbb triplát (47), méghozzá a legjobb százalékkal (10-nél több értékesített dobás). A legbiztosabb kezű büntetődobónk Glatz Soma (78.9%). Labdaszerzésben Völgyi Marcell teljesített a legjobban csapaton belül (32), míg kiharcolt személyi hibában és gólpasszokban ugyancsak Bus végzett az élen.

Összefoglalva: van mire építenünk a folytatásban! Ha a második féléves formát hozzuk egyéni és csapatszinten is, akkor jó eredményt érhetünk el a rájátszásban. Ott az első feladat az lesz, hogy kétszer legyőzzük a MAFC-ot a negyeddöntőben.

A csapat legjobbjai
Legtöbb mérkőzés: Bus Iván, Nagy Simon, Bonifert Bendegúz, Szobi Dániel 26-26
Legtöbbször a kezdőcsapat tagja: Bus Iván, Végső Bálint 25-25
Legtöbb játszott perc: Végső Bálint (793)
Legtöbb dobott pont: Bus Iván (288)
Legtöbb bedobott kétpontos: Tarján Izsák (94)
Legtöbb bedobott hárompontos: Nagy Simon (47)
Legtöbb bedobott büntető: Bus Iván (70)
Legtöbb lepattanó: Tarján Izsák (212)
Legtöbb szerzett labda: Völgyi Marcell (32)
Legtöbb kiharcolt fault: Bus Iván (95)
Legtöbb gólpassz: Bus Iván (131)
Legtöbb blokk: Tarján Izsák (27)

Egyéni szezoncsúcsok (a keret jelenlegi tagjai)
Legtöbb dobott pont egy meccsen: Carlbe Ervin 29 (2x), Tarján Izsák, Bonifert Bendegúz 27-27.
Legtöbb lepattanó egy meccsen: Tarján Izsák 16, 15 (2x), Carlbe Ervin 15.
Legtöbb gólpassz egy meccsen: Bus Iván, Carlbe Ervin 10-10, Geiger Bálint 9.
Legtöbb szerzett labda egy meccsen: Carlbe Ervin 5, Tarján Izsák, Völgyi Marcell, Geiger Bálint 4-4.
Legtöbb blokk egy meccsen: Tarján Izsák 4, Carlbe Ervin 3, Bonifert Bendegúz 2.
Legtöbb VAL egy meccsen: Carlbe Ervin 42, 40, Tarján Izsák 39 (2x), Völgyi Marcell 37, Bonifert Bendegúz 36.

Fotó: Gazdag Mihály /Kelet-Magyarország