Kezdődik az idény legfontosabb időszaka, a rájátszás! Hosszú hónapok fáradságos munkájával értük el azt, hogy egyáltalán bejussunk a legjobb nyolcba, itt viszont már bármi előfordulhat!

Az alapszakasz hetedik helyét csíptük meg, így a második pozícióban végzett MAFC-cal küzdünk meg a negyeddöntőben. Az egyik fél második győzelméig tartó párharc csütörtökön 18.30-kor kezdődik Budapesten, a Gabányi László Sportcsarnokban.

– Nagyon motiváltak vagyunk – szögezte le a csapatunkat irányító Merim Mehmedovic. – Kemény munkát végeztünk, hogy idáig jussunk és jó formában várhatjuk a rájátszást. A lényeg, hogy bízzunk magunkban! Tudom, hogy képesek vagyunk minőségi kosárlabdára, hogy ez mennyire lesz elég, meglátjuk.

Az újbudaiak imponáló, 22–4-es mérleggel fejezték be az alapszakaszt. A két csapat első egymás elleni meccsét a fővárosiak nyerték meg 92–73-ra. Azt a találkozót még novemberben játszották a felek, így érdemesebb a márciusi összecsapásból kiindulni, amit szintén ellenfelünk nyert (78–84), de már sokkal jobb teljesítményt nyújtottunk, mint ősszel.

A MAFC toronymagasan a legtöbb lepattanót szedte az alapszakaszban, ezen belül is a támadó lepattanózása volt kiemelkedő. Az ellenük játszott második meccsen is megmutatkozott ez, 42 lepattanójukból 22-t a támadó oldalon szedtek össze. Érdekesség, hogy a nyíregyházi mérkőzésen 19 hárompontos kísérletből csupán kettőt értékesítettek. Erre kevésbé lehet alapozni, mert bár csak a nyolcadik legtöbb triplát dobták be az egész alapszakaszban, az ötödik legjobb százalékkal kísérleteztek távolról.

– A MAFC Archibald leigazolásával jelezte, hogy A-csoportban akar játszani – fogalmazott Mehmedovic. – A legkomplettebb szerkezetű csapatról van szó, ki kell találnunk, hogyan egyenlíthetjük ki a lepattanócsatát. Ebben a játékelemben Bordács és Pápai különösen jó, de az egész csapatuknak erőssége. Nekünk éppen ez a problémánk, nem csupán ebben a párharcban, hanem az egész szezonban. Ezen túl egyébként szakmailag képesek vagyunk ellenük a jó játékra, ezt legutóbb is megmutattuk.

A „műegyetemisták” meccsterhelésből érkeznek, múlt hétvégén ugyanis a Hepp-kupa négyes döntőjén szerepeltek. Az elődöntőben nagy meglepetésre alulmaradtak a Fóttal szemben (94–85), Amorie Archibald 33 pontot, Polgárdy Ádám 14 pontot szerzett, Bordács Soma 13 pont mellett 22 lepattanót gyűjtött. Vasárnap a bronzmeccsen is kikaptak a Ceglédtől (90–85), de a három legjobbjuk egyaránt tíz percnél kevesebbet játszott.

A három említett kosaras a bajnokság alapszakaszában is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Archibald csupán hat meccset játszott, azokon 20.2 pontot átlagolt, Polgárdy 26 mérkőzésen ért el 19.6 pontot mutatót, Bordácsnál pedig a 12.2-es lepattanózás a kiemelkedő (a legjobb a bajnokságban).

Ez már azonban a történelem!

– Januártól folyamatosan eredményt kellett elérnünk. Most újabb kihívások jönnek, a korábbiaknál is nehezebb feladatok. Nem lehet megmondani, ki az igazi esélyese a párharcnak. A tabella alapján persze egyértelmű, de a rájátszásban már nem számítanak a korábbi eredmények, mindenki a nulláról indul – zárta gondolatait a mester.

NB I/B Piros-csoport, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Újbuda MAFC–Hübner Nyíregyháza BS
Csütörtök, 18.30, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország