Nagyon nehéz párharc jutott nekünk a negyeddöntőre, így nem maradt más, meg kellett próbálni csodát tenni, a második helyen kiemelt MAFC ellen. A párviadal csütörtök este Budapesten kezdődött.

Az újbudaiak gyors négy ponttal indítottak, utána labdákat szereztünk, több akciót is megállítottunk. A hazaiaknál Amorie Archibald szinte egyedül vitte hátán a csapatát, a többieken viszont jól védekeztünk és lepattanózásban is felvettük a versenyt, ami kulcskérdés volt. Hamar elkaptuk a fonalat támadásban, kifejezetten látványos akciókra is futotta az erőnkből, Bus Iván tökéletes passzából például Tarján Izsák zsákolt nagyot, de távolról is jól céloztunk, csapatkapitányunk hármasával 10–13-nál először vezettünk. Carlbe Ervin óriási energiával kosárlabdázott, remekül védekezett és pontokat szerzett, az ő vezetésével kezdtünk ellépni. Az első negyed végét kicsit elrontottuk, de a remekül beszálló Glatz Soma dudaszós hármasával mi vezettünk tíz perc után.

A második játékrész elején Bus, Glatz és Ervin is dobott egy-egy hármast, utóbbi kosárral a 13. percben tízzel mentünk (28–38). Amerikai játékosunk nem lassított, de az egész csapat fókuszált volt, tartottuk a nyolc-tíz pont körüli különbséget. A 17. percben aztán újradobatott kísérlettel, lepattanócsatában fújt faulttal egymás után hat büntetőt dobhatott a MAFC. Közben Merim Mehmedovicot második technikaival kiállították a játékvezetők, innentől Brugós Olivér volt a vezetőedző. Végső Bálint lehűtötte a kedélyeket egy gyorsan dobott kettessel, majd Ervin újra beköszönt kintről.

Büntetőversenybe csapott át a mérkőzés, a két csapat összesen 46 alkalommal próbálkozhatott egypontossal az első félidőben. Olyan lett a második negyed vége, amilyen az egész első félidő volt: Nagy Simon faulttal együtt triplázott (52–60)!

Aggodalomra adott okot a sok fault – elsősorban a magasembereink álltak rosszul ebből a szempontból –, persze a hazaiaknak sem volt sokkal jobb a helyzetük.

Nagy hármasával miénk volt az első kosár a második félidőben, de a MAFC visszajött öt pontra úgy is, hogy összességében mindkét csapat beragadt támadásban. Nagyon feszültté vált a meccs. Szerencsére mindig megvillant valaki, amikor ráerősített volna az Újbuda. Ilyen volt Bus faulttal együtt szerzett kosara, vagy Bonifert triplája.

Hétpontos előnnyel és tökéletes akcióval, Tarján üres ziccerével kezdtük a negyedik negyedet. Nagyon aktívak voltunk védekezésben, labdát szereztünk és Ervin bevágott egy újabb távolit. Miközben egymás után kergettük bele ellenfelünket eladott labdákba, mi is megálltunk támadásban. Ezen Bus jó betörése és ziccere, majd Végső Bálint hármasa segített – kevesebb mint hét perccel a vége előtt 86–71-re vezettünk. Időkérés után a hazai csapat amerikaija mellett szintén remeklő Polgárdy Ádám dobott öt pontot zsinórban, majd Archibald is egy hármast. Mi is rendeztük a sorokat egy időkéréssel, Bus kettesével válaszoltunk.

Az utolsó öt perchez érve nagyon felpörgött a meccs, ami inkább a fővárosiaknak kedvezett. Archibald vissza is hozta csapatát három pontra, így két perccel a vége előtt majdnem elölről kezdődött minden. Ekkor jött egy nagyon fontos közeli kosár Völgyi Marcelltől, jó védekezés után pedig Ervin dobott be két büntetőt. Ekkor már kevesebb mint egy perc volt hátra, a végjátékot pedig büntetőzésekkel lezártuk.

Fantasztikus meccsen óriási sikert arattunk! Vasárnap hazai pályán (17 óra) is megmérkőzünk a MAFC-cal, ha azt is megnyerjük, eldöntjük a párharcot!

NB I/B, Piros-csoport, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Újbuda MAFC–Hübner Nyíregyháza BS 93–101 (23–26, 29–34, 17–16, 24–25)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, v.: Benczur, Major, Rózsavölgyi.
MAFC: Polgárdy 28/6, Archibald 35/12, Pintér 3/3, Bordács 15, Pápai 3. Csere: Buzás 3/3, Biber 6, Misek, Katona, Komma. Vezetőedző: Lakits András.
Nyíregyháza: Bus 20/6, Végső 6/3, Ervin 29/9, Bonifert 15/3, Tarján 7. Csere: Nagy 9/6, Glatz 9/9, Völgyi 6, Szobi. Vezetőedző: Merim Mehmedovic.
Kipontozódott: Polgárdy (40.), Archibald (40.).
Kiállítva: Mehmedovic (17.).